
Chcesz kupić sól kłodawską niejodowaną? Wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to związek chemiczny potrzebny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu należy ich używać w gastronomii?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podbija smak potraw. Pomimo, że nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (do 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, wapń czy magnez, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w branży spożywczej
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, cynku czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]