
Jeśli potrzebujesz soku z kapusty, kliknij tutaj.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Wzmagają one także apetyt i stanowią ochronę w czasie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]