
Dalsze informacje o soku z kiszonek.
Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem wspomina się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Wypłukuje toksyny i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej
Chyba każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, ale bardzo zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również rozmaite minerały, jak m.in. wapń, żelazo i potas. Wielu ludzi może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, ale rekomenduje się spożywać go systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie powinno się nadużywać – zaleca się spożycie maksymalnie 1 szklankę soku na dzień.
Działanie soku z kiszonego buraka
Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni, a który konsumujemy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a zarazem poprawia koncentrację. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm lub choroby nerek, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w swoim markecie lub zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju trzeba magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]