Zbiornik ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej i kosmetycznej

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich parametrów nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do przechowywania znacznych ilości gotowych mieszanek. Wspomniane wcześniej właściwości powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest także znakomitym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki nierdzewne w sektorze spożywczym

Zbiornik nierdzewny jest często używany w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości bakteriami bądź dzikimi drożdżami.