Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają naprawdę interesująco, a znaleźć je można wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Z jakiego względu cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do Krakowa na początku zamierzają spróbować właśnie opisywanego smakołyku?
Tradycji obwarzanków krakowskich
Historia produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W annałach zaś opisano je wiek po tym, kiedy odnotowano, że jadła je sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je wyłącznie w okresie przed Wielkanocą, ale później jadano je też w innych miesiącach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał dokument, na mocy którego mogli wytwarzać je tylko piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą ustawę uchwaliła pięć stuleci potem Wspólnota Europejska, dodając je do spisu wyrobów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – technika wypieku
Obwarzanki mają kształt pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią i wielkość w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od lat wytwarzane są w myśl identycznego przepisu. Ich nazwa i niepowtarzalny aromat okazują się wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi solą tudzież serem – i wkłada do pieca.
Nasza siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]