Tematyka żywnościowa

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne. Czym wzbogacić walory smakowe ogórków kiszonych Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie […]

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową wielu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność. Kiszona kapusta – źródło koniecznych witamin i minerałów Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, […]

Kawa w kapsułkach – taniej niż w kawiarni

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie spotykamy się także ze znajomymi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od […]

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji rodziny […]

Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę

Składniki: 3 kg buraczków 3 duże czerwone papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju pół szklanki octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Przygotowanie krok po kroku: Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o […]

Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które uprzednio serwowane były z reguły jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je […]

Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański przysmak, nieczęsto spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w obu Amerykach oraz w Azji. Dlaczego kwaszone przetwory z warzyw cieszą się popularnością? Historycy potwierdzili, że proces […]

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem wspomina się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością. Wypłukuje toksyny i działa bakteriobójczo – […]

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Od szybkiego rozwoju branży spożywczej, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, wyroby konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni towarów wytworzonych z […]

Jak zrobić nalewkę? Poradnik krok po kroku dla początkujących

Domowe sporządzanie wysokoprocentowych trunków cieszy się coraz większą popularnością. Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w tej dziedzinie, przygotowaliśmy kompleksowy poradnik o tym, jak zrobić nalewkę krok po kroku. Radzimy i przestrzegamy przed popularnymi błędami, popełnianymi w trakcie produkcji. Jak zrobić nalewkę? Poznaj 2 etapy Osoby mniej doświadczone w robieniu domowych trunków, nie zawsze […]