Tematyka żywnościowa

Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję

Własnoręczne przyrządzanie potraw w domu ma niemało zalet. Najważniejszą z nich jest z całą pewnością obniżenie kosztów – stołowanie się w domu jest na ogół znacznie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług restauracji. Radość będąca następstwem przyrządzenia posiłku własnymi rękami nie jest także bez znaczenia – szczególnie, jeśli częstujemy nim gości czy domowników. Nie sposób […]

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie […]

Zamienniki kapsułek A Modo Mio – mieszanki robusty i arabiki

Marek produkujących kawę są tysiące, jednakże Lavazza ciągle mieści się na liście tych cieszących się uznaniem. Mało osób wie, że początek firmy Lavazza sięga ostatnich lat XIX wieku w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20$ nabył nieduży sklep, gdzie prażono ziarna kawowca i produkowano ich oryginalne mieszanki. Błyskawicznie podbiły one serca […]

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne. Czym wzbogacić walory smakowe ogórków kiszonych Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie […]

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową wielu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność. Kiszona kapusta – źródło koniecznych witamin i minerałów Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, […]

Kawa w kapsułkach – taniej niż w kawiarni

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie spotykamy się także ze znajomymi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od […]

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji rodziny […]

Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę

Składniki: 3 kg buraczków 3 duże czerwone papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju pół szklanki octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Przygotowanie krok po kroku: Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o […]

Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które uprzednio serwowane były z reguły jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je […]

Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański przysmak, nieczęsto spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w obu Amerykach oraz w Azji. Dlaczego kwaszone przetwory z warzyw cieszą się popularnością? Historycy potwierdzili, że proces […]