
Więcej o żywności nieprzetworzonej.
Od szybkiego rozwoju branży spożywczej, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, wyroby konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni towarów wytworzonych z eko żywności.
Żywność eko – rośliny hodowane według wszystkich reguł rolnictwa ekologicznego
Aby dany produkt sprzedawany w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko oraz artykuły z niej sporządzone muszą zdobyć konkretne certyfikaty przyznawane przez uprawnione do tego laboratoria. Najważniejszym jednakże przymiotem spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przygotowania warzywa i owoce kultywowano z zachowaniem wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali syntetycznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby mieć szkodliwy oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe lub wywołują zakwaszenie gleby, a natryski upraw chemicznymi pestycydami nierzadko skutkują obumieraniem pożytecznych pszczół. Natomiast ekologiczna uprawa powoduje, że warzywa oraz owoce cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych związków dostanie się do ciała ich konsumentów.
Co musi być umieszczone na etykiecie przetworów ekologicznych
Żywność eko podlega nieprzerwanemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym także w trakcie przechowywania oraz transportu. Co ważne, jeśli artykuł spełnia warunki, jego producent oprócz typowych informacji między innymi o temperaturze składowania, terminie przydatności do spożycia, masie netto, kraju produkcji ingredientów czy możliwych alergenach, musi również obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej niniejszy artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdki tworzące w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej powinno się więc czytać uważnie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o przyznanych certyfikatach.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]