Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Kup kiszonki z warzyw.

Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański przysmak, nieczęsto spotykany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Dlaczego kwaszone przetwory z warzyw cieszą się popularnością?

Historycy potwierdzili, że proces konserwowania pokarmów poprzez ich zanurzenie w zlewie z octu, w soli lub w solance, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, blokuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat temu był to optymalny sposób, żeby zwiększyć okres przydatności do spożycia mięsa, ryb i warzyw nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego pojawił się obyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o jesieni i zimie. Kiszone przetwory warzywne od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one między innymi mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Ciekawostką jest, iż w naszym języku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z koniczyny białej i kukurydzy.

Smak kwaszonek z warzyw różni się w poszczególnych regionach świata

Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany praktycznie w większości rejonów świata, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Lecz pickle są tam bodajże niesłychanie lubianym składnikiem kanapek, hot-dogów oraz burgerów. Nad Wisłą oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, marchew oraz owoce (przykładowo cytryny), a czasami nawet ryby.

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Kwaszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się bazą albo znaczącym dodatkiem do tysięcy potraw narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek wyprodukowany według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]