
Zamów kiszone ogórki.
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Czym wzbogacić walory smakowe ogórków kiszonych
Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Używa się do tego beczek z drewna lub dużych glinianych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Później stawia się je na nie mniej niż 14 dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą spożyć kwaszonkę już po kilku dniach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, jednakże walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić także różnymi dodatkami, przykładowo gorczycą, liśćmi czarnej porzeczki czy cząstkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą albo spiżarnią, w której może gromadzić przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.
Dlaczego powinno się jeść ogórki kwaszone?
Od setek lat wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze wpływają na ludzki organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ razem z kiszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz dobrze wpływają na ich florę, poprawiając w ten sposób trawienie. Ale to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, C i K1, jak również niemało minerałów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, cynk czy sód. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wylewać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, gdyż w miarę kiszenia mikroelementy przechodzą po trosze do zalewy. Warto jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]