Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Jeśli potrzebujesz kwaszonej kapusty, koniecznie odwiedź ten adres.

Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona składową wielu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – źródło koniecznych witamin i minerałów

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin i minerałów, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto podkreślić, iż kwaszona kapusta posiada wiele substancji, które są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B6, B9). Co więcej, kiszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, wapnia czy fosforu. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.

W jakich potrawach wykorzystuje się kiszoną kapustę?

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako podstawowy ich składnik. Na surowo na ogół spożywa się ją w formie surówki z cebulą i marchwią, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który doskonale komponuje się z pieczarkami i mięsem, stąd robi się z niej farsz do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie byłoby ukochanych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.

Praktycznie każdy szef kuchni ma swój sposób na kapustę kwaszoną, lecz w dzisiejszych czasach coraz rzadziej przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na zimę. Kapustę kwaszoną w małych i dużych opakowaniach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]