
Szukasz zakwasu na barszcz biały? Odwiedź ten adres.
Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które uprzednio serwowane były z reguły jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas są one stałym punktem w menu barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo podawane podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?
Jeżeli zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie rozróżnia, iż to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co różni te zupy, choć wypada dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla zdolności kucharza i jego osobiste upodobania. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej skomplikowane, bowiem w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy warianty:
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany przeważnie z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Nie trzeba robić samemu zakwasu na żur i barszcz biały
Preparacja zakwasu na wyliczone wyżej zupy nie jest trudne, jakkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy apetyt np. na żur przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym zrobimy przepyszny barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]